Naša zgodovina

Letnica ustanovitve Športnega društva Dob je zapisana 1962, pa čeprav se je seveda nogomet v Dobu pri Domžalah igral že veliko prej, takrat še pod imenom Telesno Vzgojno Društvo Partizan- TVD Partizan.

NK DOB 1950: stojijo z leve: PIRNAT FRANC, SUŠNIK TONE, PIRNAT STANE, JUTERŠEK MARTIN, RODE TONE in KOGOVŠEK TOMAŽ-“Staretov” čepijo z leve: SLAPAR MIHA, VIDEMŠEK TONE, RODE JANEZ, OREHEK JOŽE in BREZNIK MARTIN
 

TVD PARTIZAN IN NOGOMETNA SEKCIJA DOB(1952-1993)

Takoj po 2.svetovni vojni oblast ni dopuščala ustanavljanje društev, zato so se športne in kulturne dejavnosti odvijale le v sklopu političnih organizacij. Dobska športa sekcija je tako že leta 1947 na Videmškovem dvorišču pripravila velik telovadni nastop. 60 športnikov je telovadilo v Videmškovi dvorani, kjer so pred vojno telovadili Sokoli.

Leta 1952 je bil ustanovljen TVD PARTIZAN. V sklopu društva je poleg atletske(tek, met krogle, orodna telovadba, proste vaje), šahovske in strelske sekcije, delovala tudi NOGOMETNA SEKCIJA DOB, PREDHODNICA NK DOB, USTANOVLJENA JE BILA LETA 1960.

DOBSKO NOGOMETNO MOŠTVO (1950-1957) čepijo z leve: RODE TONE-“Zagorjanov”, PIRNAT MARJAN-“Šukov”, BRENČIČ FRANC, RODE FRANC-“Zagorjanov” in KOČAR PETER-Kočarjev stojijo z leve: CVETKO ALBIN-“Komilov”, GRANDOVEC FRANC, STARBEK MARJAN-“Španov”, PODMILJŠČAK LOJZE-“Holandarjev” in OREHEK BENJAMIN-“Zofic iz Doba”
DOBSKO NOGOMETNO MOŠTVO (1950-1957) čepijo z leve: RODE TONE-“Zagorjanov”, PIRNAT MARJAN-“Šukov”, BRENČIČ FRANC, RODE FRANC-“Zagorjanov” in KOČAR PETER-Kočarjev stojijo z leve: CVETKO ALBIN-“Komilov”, GRANDOVEC FRANC, STARBEK MARJAN-“Španov”, PODMILJŠČAK LOJZE-“Holandarjev” in OREHEK BENJAMIN-“Zofic iz Doba

TVD PARTIZAN DOB JE OBSTAJAL DO 8.OKTOBRA 1993!

Prvo uradno tekmo so Dobljani pod imenom TVD Partizan leta 1961, eden tistih, ki se teh dogodkov zelo rad spominja,  je tudi g. Janez Grandovec, starosta dobskega nogometa in dobitnik ZLATEGA PRIZNANJA Nogometne zveze Slovenije(NZS) za dolgoletno delo v nogometu. Le tega je prejel leta 2016 skupaj z g. Aleksandrom Sašem Kavčičem, obema pa je zlati priznanji NZS podelil g. Aleksander Čeferin, takratni predsednik NZS, sedaj pa predsednik Evropske nogometne zveze(UEFA).

Janez Grandovec in Aleksander Čeferin, Brdo pri Kranju, General Assembly (Football association of Slovenia), 21-Apr-2016

Janez Grandovec, ki je med drugim tudi dobitnik PRIZNANJA ZA ŽIVLJENSKO DELO OBČINE DOMŽALE, je z športom in nogometom povezan že vse svoje življenje.  Kot navdušen nogometaš je svoje nogometne korake naredil v svojem domačem kraju Dobu pri Domžalah in v klubu Nk Roltek Dob (takrat še, kot TVD Partizan), kjer deluje še danes, pri svojih 75-ih letih. Leta 1961 na prvi uradni tekmi članske ekipe Nk Dob je, kot vratar nastopil tudi g. Janez Grandovec. Med svojo člansko igralsko kariero med leti 1961-1972 se je preizkušal tudi, kot napadalec in dosegel 13 golov. V svoji aktivni vlogi v ŠD Dob in NK Dob je več, kot 20 let opravljal funkcijo blagajnika društva ter tudi predsednika društva ŠD Dob in sicer med leti 1980-1984.

Z svojimi izkušnjami je po svoji aktivni nogometni karieri nadaljeval tudi, kot skrbnik Športnega parka Dob pri Domžalah, kjer z svojimi nasveti in delom deluje še danes, še vedno pa opravlja funkcijo člana disciplinske komisije ŠD Dob. Kot navdušen športnik in med prijatelji nogometa znan, kot »Grandi«. tudi med »nogometnimi počitnicami« ni miroval, zato je bil pobudnik za ustanovitev kolesarske sekcije Hrast pri ŠD Dob, katero je tudi sam vodil 8 let, ter se udeleževal številnih kolesarskih maratonov po Sloveniji in Evropi.

Sašo Kavčič in Aleksander Čeferin, Brdo pri Kranju, General Assembly (Football association of Slovenia), 21-Apr-2016

Aleksander Kavčič, nekdaj odličen nogometaš Doba, Kamnika, Domžal in Maribora, danes pa športni pedagog in fizioterapevt je svoje prve nogometne čevlje obul v domačem Športnem parku Dob pri Domžalah, kjer je tudi svoje nogometno znanje pridobival v vseh mladinskih selekcijah Nk Dob, takrat sicer še pod imenom TVD Partizan, kasneje pa vendarle v kadetski in mladinski selekciji ŠD Dob, oz. NK Dob.

Po končani mladinski karieri so perspektivnega mladinca Saša Kavčiča kmalu sprejeli v člansko ekipo NK Dob, kjer pa zaradi svoje odličnosti ni igral dolgo, saj je oblekel dres NK Stol Kamnik, zaigral pa je tudi še za Medobčinsko nogometno selekcijo Domžale-Kamnik, ki je dala mlademu Sašu novega elana in ga v sezoni 1983/84 popeljala v NK Maribor, kjer je odigral eno uspešno sezono v takratni 1. slovenski republiški ligi (SRL) ter se dvakrat vpisal med strelce lige ter še nekajkrat na prijateljskih srečanjih.

V zaključku svoje bogate igralske kariere je Sašo Kavčič okrepil vrste NK Domžale, s katerimi si je skupaj z še nekaterimi »Dobljani«- Srečkom Jugom, Valterjem Orehkom, Srečkom Avbljem, Radom Rihtarjem ter ostalimi soigralci v prelomni sezoni 1984/85 priboril napredovanje v takratno 1. Slovensko republiško ligo(SRL).

Po aktivni članski karieri se je Sašo Kavčič posvetil treniranju mlajših selekcij, vodil je tako kadete, kakor tudi mladince. Zaradi svoje medicinske strokovnosti je v klubu prevzel vlogo fizioterapevta v članski A in članski B ekipi Nk Roltek Dob, katero opravlja še danes in je nepogrešljiv član strokovnega štaba našega kluba in Športnega Društva Dob.

Aleksander Sašo Kavčič in Janez Grandovec, prejemnika Zlatega priznanja NZS za življenjsko delo v nogometu, Brdo pri Kranju, General Assembly (Football association of Slovenia), 21-Apr-2016,

ŠPORTNO DRUŠTVO DOB (1993)

8.oktobra 1993 se iz TVD PARTIZAN NK DOB PREIMENUJE V ŠPORTNO DRUŠTVO DOB(ŠD DOB), ki ga, kot takega poznamo še danes in uradno tudi deluje pod tem imenom.

Prvi predsednik Športnega društva Dob je bil Pavle Orehek.

V ŠD DOB poleg nogometne, delujejo tudi balinarska, kolesarska, teniška in šahovska sekcija

Širši javnosti je sicer bolj poznan pod imenom NK DOB oz. NK ROLTEK DOB (iz sponzorskih razlogov).

Velja pa omeniti še eno priznanje in sicer BRONASTO PLAKETO Medobčinske Nogometne Zveze Ljubljana, ki jo je prejel Nk Roltek Dob, oz. ŠD Dob za svoj doprinos razvoja nogometa v regiji.

Priznanje je bilo podeljeno na 47. redni skupščini Mnz Ljubljana, ki je potekala v Ljubljani.

Pokal občine Domžale: MEDALJE SO NJIHOVE! stojijo z leve: REPNIK MATJAŽ, ŠKAFAR ŠTEFAN(Prekmurec), MAKOVEC ROMAN-“Maki”, SMOLNIKAR SLAVKO-“Štibjev Slavc”, JERAJ BRANE, BIRK SLAVKO, ROUDI BRANE in JOSIPOVIČ JOŽE(predsednik NK DOB) čepijo z leve: VOVK MIRAN-“Mičo”, KOKALJ FRANC, TRATNIK MIRO, SVOLJŠAK MATJAŽ in STARE JANEZ

 

 V Športnem parku Dob pri Domžalah smo lahko videli tudi legendarnega Roberta Prosinečkega. Popularni “Žuti”(slovensko Rumeni), je takrat nosil dres ljubljanske Olimpije. To je bilo v sezoni 2002/2003.
 
Klubska stavba nekoč, takrat še pod imenom TVD Partizan Dob

 

MLADINCI : TRETJIČ ZAPORED OSVOJEN POKAL OBZTK DOMŽALE Pokal Občinska zveza telesno kulturnih organizacij Domžale) z leve: ŠKAFAR ŠTEFAN, TRATNIK MIRO, VOVK MIRAN, KOKALJ FRANC, SMOLNIKAR SLAVKO-Štibjev Slavc, SVOLJŠAK MATJAŽ, STARE JANEZ, JERAJ BRANE, BIRK SLAVKO. Pokal je podelil Predsednik Nogometne zveze Občine Domžale ZULE.

 

LEGENDA DOBSKEGA NOGOMETA: ROMAN MAKOVEC-“Maki” , se spominja davnih časov. “Oh, kje so ti časi, a bilo je lepo, uživali smo v nogometu”, še doda ob kratkem pogovoru v klubskem lokalu “Obala”.

 

“Maki” je sicer na fotografiji na sredini(stoji) Pokal občine Domžale: MEDALJE SO NJIHOVE! stojijo z leve: REPNIK MATJAŽ, ŠKAFAR ŠTEFAN(Prekmurec), MAKOVEC ROMAN-“Maki”, SMOLNIKAR SLAVKO-“Štibjev Slavc”, JERAJ BRANE, BIRK SLAVKO, ROUDI BRANE in JOSIPOVIČ JOŽE(predsednik NK DOB) čepijo z leve: VOVK MIRAN-“Mičo”, KOAKLJ FRANC, TRATNIK MIRO, SVOLJŠAK MATJAŽ in STARE JANEZ.
 
stojita: ACO STARIN-šumeljnov in MAROLT iz Radomelj čepita: BOJAN RODE in BOŽO CERAR

 

POKALNI PRVAKI (z leve): BOŽO CERAR, FRANC ZAJC, BARLIČ FRANC in MARJAN NOVAK, zadaj delno zakrit VINKO HRIBAR z Vira pri Domžalah

 

Stojijo(z leve): JERAN MAKS, VOVK MIRAN, MAROLT FRANCE, BARLIČ IVAN, CERAR BOŽO, NOVAK MARJAN, GROŠELJ FRANC-“Pvanka”, PIRNAT JANEZ-“čoki”, RAHNE JULIJ, GROŠELJ JANEZ-“Planka”, JOSIPOVIČ JOŽE(Predsednik NK DOB) čepijo(z leve): JERAJ FRANC, ZAJC FRANC, OREHEK ALEŠ(otrok), in njegov oče OREHEK JOŽE-“zofic”, BARLIČ FRANC, JERAJ JANKO, JASENC(iz Krtine pri Dobu), CERAR PAVLE, Ležita(z leve): KAPLJA LADO-“Bvantinček”(njegov sin Sašo je tudi nekdanji nogometaš NK Dob) in SMOLNIKAR ALBIN

 

z leve: SMOLNIKAR ALBIN, JOSIPOVIČ JOŽE IN GROŠELJ FRANC-“Planka”

 

Stojijo(z leve): Smolnikar Albin, Rode Franc, Kavčič Milan, Juteršek Martin, trener Orehek-“Končkov”, Hrovat Jožef-“Pepe”, Orehek Jože-“Zofic”        Čepijo(z leve): Orehek Janez, Videmšek Franc, Grošelj Ciril-“Planka”, Grošelj Franc-“Planka”, Cerar Pavle-“Lajšta”, Stipe Barišič, Janez Grandovec-“Grandi
 
Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014
Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014
Bojan Gasior, Predsednik ŠD Dob in NK Roltek Dob ter direktor Gostinskega podjetja Trojane, generalnega pokrovitelja NK Roltek Dob – Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014
Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014-Pokal prejema kapetan Klemen Kunstelj
Vratar Albin Vezirovič – Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014
Nik Cimprič in Albert Račič – Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014
Marjan Cerar(direktor NK Roltek Dob), Miro Smolnikar( pomočnik trenerja), Janez Kosec(direktor glavnega pokrovitelja NK Roltek Dob – Roltek d.o.o., Dob) – Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014
Kapetan Klemen Kunstelj in Janez Kosec(direktor glavnega pokrovitelja NK Roltek Dob – Roltek d.o.o., Dob) – Prvič prvaki 2.SNL -NK ROLTEK DOB – 2013- 2014