Začela se je 2. SNL

V 2. Slovenski nogometni ligi tekmuje deset klubov, ki se v trikrožnem sistemu 27 krogov merijo za napredovanje v Prvo ligo Telekom Slovenije.

Zmagovalna ekipa 2. SNL si zagotovi pravico neposrednega napredovanja v 1. SNL, v kateri nadomesti desetouvrščeno ekipo minulega tekmovalnega leta. Drugouvrščena ekipa 2. SNL si zagotovi možnost nastopa v dodatnih kvalifikacijah za popolnitev 1. SNL. V dveh kvalifikacijskih tekmah, ki potekata na prizoriščih obeh klubov, se drugouvrščena ekipa 2. SNL pomeri z devetouvrščeno ekipo 1. SNL.

Klubi razvrščeni med tretjim in osmim mestom v minulem tekmovalnem leto 2. SNL si zagotovijo novo sezono v 2. SNL. V tekmovanjih NZS, med katera spada tudi 2. SNL, lahko nastopajo le tisti klubi, ki so si tekmovalno pravico pridobili s športnimi rezultati in imajo ustrezno licenco NZS za nastopanje. Pogoji za pridobitev licence in postopki za izvedbo licenciranja so opredeljeni v posebnem Pravilniku NZS za licenciranje nogometnih klubov.

Po končanem prvenstvu deveto- in desetouvrščena ekipa neposredno izpade v 2. SNL, v katero napredujeta zmagovalca dodatnih kvalifikacij za popolnitev 2. SNL, v katere se praviloma uvrstijo zmagovalci štirih skupin 3. SNL.AC

SPREMEMBE V SEZONI 2017/2018

Druga raven slovenskega klubskega nogometa bo v sezoni 2017/2018 doživela korenito prenovo. Nogometna zveza Slovenije (NZS) je namreč prisluhnila pobudam po spremembah osnovne strukture tekmovanja, natančneje števila klubov v 2. SNL. Prihajajoča sezona bo tako zadnja z desetimi klubi, ki bodo igrali po trikrožnem sistemu. Po novem bodo drugoligaši igrali po dvokrožnem sistemu, kar pomeni, da bodo v eni sezoni odigrali po 30 ligaških tekem.

NZS se je za spremembo odločila, da bi tako mladi nogometaši lažje prehajali iz mladinskega v članski nogomet.

“Izvršni odbor je sprejel odločitev o širitvi 2. SNL, potem ko je bila pripravljena analiza obstoječega tekmovalnega sistema, v kateri so sodelovali različni nogometni deležniki, ki so izrazili pobudo po spremembi. Ta je nastala predvsem v želji, da se igralcem po končanem nastopanju v mladinskih kategorijah omogoči čim bolj aktivno igranje v članskih kategorijah na državnem nivoju, kakor tudi z željo po čim večji zanimivosti tekmovanja. Le-to bo po novem potekalo po dvokrožnem sistemu, drugoligaši bodo v sezoni odigrali 30 krogov.