“Inventura” jesenskega dela sezone 2016 / 2017

»MODRI« IZ DOBA S TRDIM DELOM IN NADGRADNJO LE-TEGA DO REZULTATOV IN SPOŠTOVANJA PRI NASPROTNIKIH

Nič ne bomo pretiravali, če leto, ki se izteka, uvrstimo med najboljša leta delovanja Nogometnega kluba Roltek Dob, saj pogled na tekmovalne lestvice vseh selekcij po polovici letošnje sezone potrjuje, da so spremembe in nadgradnja dela prinesle rezultate, ki nam jih lahko zavidajo vsi nogometni klubi.
Dobljanom, ki so med svojim navijači bolj poznani kot »Modri« iz Doba, v letošnji sezoni ne manjka samozavesti in odlične forme, pa naj bo to pri članih ali pri mlajših selekcijah. Teh je sedem: U7, U9, U11, U13, U15, U17 in U19.

Če smo prejšnja leta v prispevkih ob koncu leta dajali prednost mlajšim selekcijam, bomo letos pričeli s člansko B ekipo, ki se je še lani kalila kot novinec v klubu, tekmovala pa v Medobčinski nogometni zvezi Ljubljana (MNZ Ljubljana) oz. 5. SNL.

clanib

S pravim pristopom in resnimi treningi so nogometaši, ki jih trenira domači strateg Dušan Smolnikar, na koncu osvojili odlično 2. mesto in se uvrstili v Regionalno ljubljansko ligo (RLL) oz. 4. SNL. B ekipa, katere kapetanski trak nosi Matjaž Gasior, je tudi v višjem rangu tekmovanja pokazala »zobe« nasprotniku in upravičila svoj uspeh pretekle sezone ter na polovici letošnjega prvenstva zasluženo osvojila naslov JESENSKEGA PRVAKA 4. SNL BREZ PORAZA. 1. mesto in 8 točk naskoka pred zasledovalci vsak dan povečuje njihovo priljubljenost v nogometni javnosti.

Še posebej je B ekipa priljubljena pri navijačih, Dobljani se namreč v letošnji sezoni v ligi merijo z Moravčani in Ihanci, obe tekmi pa sta prava poslastica za nogometne sladokusce, saj se prav na vsaki tekmi zbere številna publika, nogometaši pa prikažejo še bolj borbeno igro. Nenazadnje pa B ekipo večinoma sestavljajo nogometaši iz domače nogometne šole, nekdanji mladinci, svoje pa dodajajo tudi tisti izkušenejši nogometaši, ki nastopajo tudi v članski A ekipi.

Prav članska A ekipa, ki jo vodi Šentjurčan Damijan Romih, je bila v letošnjem letu deležna največ sprememb, saj se ji je pridružilo kar sedem novih nogometašev. Malce se je to poznalo na samem začetku letošnje sezone, a so nogometaši s kvalitetnimi treningi začetne »krče« hitro odpravili. V jesenskem delu prvenstva so Dobljani nanizali 7 zaporednih zmag in bili le enkrat poraženi ter trdno zasedajo 2. mesto v 2. SNL. Derbi sezone v Športnem parku Dob z vodilnim Triglavom iz Kranja, za katerim zaostajajo le 4 točke, bo prva prvenstvena tekma po zimskem premoru in bo odigrana 11. marca 2017.

clani

V ekipi vlada sproščenost in dobro vzdušje in Romih s svojima pomočnikoma Žanom Cerarjem in Janezom Avscem zelo dobro ve, na koga lahko računa. Nogometaši delujejo kot celota, saj so znali združiti izkušenost, ki jo imajo Marko Lunder, Klemen Kunstelj, Albert Račič, Matic Mirtič, Armin Kukavica, Jan Češnjevar in Jernej Leskovar z svežino in učinkovitostjo ta hip najboljšega strelca Roka Kidriča (13 golov) in Ernesta Grvale (6 golov) in tremi novinci: vratarjem Maticem Čretnikom, Alenom Romihom in Gregorjem Čretnikom, svoje pa dodajajo tudi mlajši: Domen Pele, Klemen Nemanič, Kristjan Jemec Kocjan, Gašper Repnik, Tadej Avsec in Samo Kokalj.

Ob odličnem napadu in obrambi nikakor klub noče biti odvisen od drugih ekip v ligi in, kot ste lahko prebrali v nedavnem intervjuju: »Razliko lahko naredimo sami, zmaga ali poraz na posamični tekmi seveda šteje, a končna odločitev v 2. SNL bo padla 31. maja prihodnje leto, ko se zaključi prvenstvo in to šteje največ!«

Ob zadovoljstvu glede razpleta jesenskega dela pri članih dobro voljo mirno lahko nadaljujemo pri mladinskih selekcijah, ki so prav tako zelo uspešne v svojih ligah. Kadeti in mladinci (U17 in U19) tudi v letošnji sezoni nastopajo v 2. SML-zahod. Prav slednji, le- te vodi trener in strokovni vodja mladinske nogometne šole, Nenad Toševski, so osvojili naslov JESENSKEGA MLADINSKEGA PRVAKA BREZ PORAZA. Mladinci so na svojem »računu« zbrali 11 zmag in le 4 remije, nasprotniki pa jih niti enkrat niso mogli spraviti na kolena. Če se še malo poigramo z statistiko, so zbrali 37 točk, zabili 32 golov, prejeli pa jih le 9. Na lestvici strelcev sta se najbolj izkazala Jernej Horvat in Tristan Jerin, ki sta skupaj zabila kar 19 golov. Jernej z desetimi doseženimi goli zaseda 2. mesto, Tristan pa z devetimi 3. mesto na skupni lestvici strelcev 2. SML-zahod. Za Dobljane so se med strelce vpisali še Rok Bergant (4), Luka Sotlar (3) in Klemen Kolar (3). Na “fair play” lestvici Dobljani zasedajo 7. mesto.

u19

Kadeti so s prvo polovico prvenstva malce manj zadovoljni, saj so jo zaključili na sredini lestvice. 16 osvojenih točk in “le” 4 zmage so v malce slabšo voljo spravile trenerja kadetov Matjaža Kunstlja, ki bo zimski premor zagotovo izkoristil za izboljšanje položaja na lestvici.
V dveh krogih pred premorom so Dobljani malce le popravili vtis, saj so vknjižili 4 točke. Doma so namreč s 4:1 ugnali NK Jadran Dekani, v zadnjem krogu jesenskega dela prvenstva pa v gosteh pri ND Ilirija 1911 remizirali z 1:1. Pri Dobljanih se je jeseni med strelci najbolj izkazal Dino Zenkovič, ki je zabil 10 golov in na lestvici strelcev zaseda visoko 4. mesto.
S 6-imi doseženimi goli mu sledita Kristjan Brnot in Tim Urbanija. Za Dobljane sta se med strelce vpisala še Matevž Mavrič (4) in Marcel Pavel Kancilija (4). Na “fair play” lestvici Dobljani zasedajo 8. mesto.
Matjaž Kunstelj s svojimi nogometaši zagotovo še ni rekel “zadnje”, saj ima odlično ekipo, razlike med ekipami so – tako v kakovosti kakor tudi v točkovnemu položaju na lestvici, majhne. S pravim pristopom k igri in trdim delom na treningih med premorom so dobri rezultati lahko realno pričakovanje in skok po lestvici navzgor ni in ne bo vprašljiv

u17
V prvenstvu se vodi tudi skupna lestvica 2. SML IN 2. SKL, kjer Dobljani trenutno zasedajo odlično 3. mesto.

Starejši dečki (U15) letos tekmujejo v najvišjem rangu lige Medobčinske nogometne zveze Ljubljana, kjer zasedajo visoko 3. mesto in za vodilno Ilirijo zaostajajo le 3 točke. Z njihovimi nastopi in trudom ter borbenostjo, ki jih vložijo v treninge in tekme v 1. ligi MNZ Ljubljana, je zelo zadovoljen njihov trener Neđo Miletič, Domžalčan, sicer tudi nekdanji igralec Domžal in Doba.

u15
Mlajši dečki (U13) v letošnji sezoni nastopajo v 2. ligi MNZ Ljubljana in v prvenstvu zasedajo odlično 2. mesto. Nogometaši, ki jih trenira Žan Cerar, so v prvi polovici prvenstva le enkrat izgubili. Za vodilnimi Dolomiti zaostajajo 10 točk, a se ne predajajo. Ponovno želijo zaigrati v 1. ligi. Točkovna razlika je sicer velika, a cilj je dosegljiv.

u13

Cicibani (U11, U9, U7)
Tri najmlajše selekcije Nk Roltek Dob nastopajo v ligah MNZ Ljubljana. Njihovo tekmovanje se malce razlikuje od starejših selekcij, saj nastopajo na turnirjih. U11 selekcijo vodita Simon Smolnikar in Matjaž Gasior, U9 trenira Rado Rihtar, za prve nogometne korake v klubu in za prvi stik z žogo pa tudi v letošnji sezoni pri U7 skrbi Denis Mešanovič. Tekmovanje je namenjeno predvsem igri in izobraževanju, v zapisnikih tekem se vodi le poimenska statistika, ne beleži pa se rezultatov.

u11

u9

u7
Je pa z rezultatom dela mladinske nogometne šole zelo zadovoljen Marjan Cerar, direktor MNŠ NK Roltek Dob. »Vsako leto se število otrok v našem klubu povečuje in naša nogometna družina raste. To nam je v zadovoljstvo, ker se dela dobro«, rad vedno poudari Marjan Cerar.

Da se nogomet ne zaključi s koncem članske nogometne kariere, nam vedno znova dokazujejo »Najmodrejši iz Doba«, ki ne le trenirajo in igrajo nogomet za rekreacijo in lastno zabavo, pač tudi tekmujejo, in sicer v regionalni v veteranski ligi, v kateri nastopa 15 ekip iz osrednje Slovenije. »Četrtkovi večeri« so tisti, ki so po navadi rezervirani za veteranske dvoboje.

vetrani-nk-dob

Minulo sezono so veterani NK Roltek Dob zaključili tik pod vrhom, na 2. mestu, zato so v letošnji ambicije višje, najvišje. »Če smo bili podprvaki, smo lahko tudi prvaki«, z nasmehom doda selektor in nogometaš veteranske ekipe Jani Jeraj. V letošnji sezoni jim gre ponovno odlično, jesenski del prvenstva so končali na 2. mestu, za vodilnimi NK Termit Moravče-Lukovica pa zaostajajo le 3 točke.

Ekipa je odlična in dobro uigrana, ob igralcih, kot so: Matjaž Cerar, Marijan Smolnikar, Srečko Jug, Matjaž Gasior, Peter Grošelj, Matic Juteršek, Matjaž Avbelj, Željko Vasilič, Erik Simonič, Robert Kos, Rok Brzovič, Miro Smolnikar, Roman Us in EL Enes ni težko igrati, zato so uspehi tu.

10 nogometnih selekcij, 5 nogometnih igrišč in več kot 150 aktivnih nogometašev daje klubu pečat, da se v NK Roltek Dob dela dobro in je klub na pravi poti v razvoju.
Poleg tekmovalnega dela imajo nogometne selekcije tudi vsakoletne zimske priprave, ki se zadnji dve leti konec februarja odvijajo v hrvaškem Rovinju, kjer vsi udeleženci dodobra izkoristijo v tednu dni odlične pogoje za ti. »team building«, treninge in prijateljske tekme ter pripravo na nadaljevanje sezone.
»Nogomet je igra, a je tudi zahtevna stvar, če hočeš imeti uspehe, moraš vlagati. Vložek je precejšen, a se na koncu splača«, poudarja Bojan Gasior, predsednik NK Roltek Dob. Klub je namreč v zadnjih dveh letih dodobra posodobil infrastrukturo in zaključil projekte ter jih združil v celoto. Z lokalno skupnostjo klub dobro sodeluje, tu gre predvsem omeniti Občino Domžale in KS Dob ter PGD Dob, dobski gasilci so namreč vedno prisotni na vseh prvenstvenih tekmah 2. SNL.
Širše pa velja omeniti predvsem sodelovanje z Medobčinsko nogometno zvezo Ljubljana in Nogometno zvezo Slovenije, krovno nogometno organizacijo v Sloveniji.
Da je sodelovanje dobro na najvišji ravni, potrjuje tudi dejstvo, da sta dva naša dolgoletna klubska delavca in nekdanja nogometaša prejela visoki priznanji za življenjsko delo v nogometu. Janez Grandovec in Aleksander (Sašo) Kavčič sta namreč prejela zlato priznanje za delo v nogometu, iz rok Aleksandra Čeferina, predsednika UEFE. Za nas je to pomembna nogometna zmaga.

Naše leto je bilo torej zmagovito, naj bo tudi vaše naslednje in vsa, ki si sledijo.

Vsi za šampione iz Doba!… In srečno v 2017!

Gregor Horvatič
Služba za stike z javnostjo NK Roltek Dob
nkroltekdob@gmail.com